Select Page

#1 – Midnattssol på Middagsfjellet

#1

JULI

Turdato: 01.07.2018
Natt nr: 1
Prosjektuke nr: 1

STATS

Sommeren kom etter sju uker med regn. Med juli kom den, på en søndag.

Jeg var klar. Vi var klare – Allak og jeg. På mange måter hadde det vært fint om Allak var en hund; jeg tenker at jeg burde ha en hund og den kunne gjerne hete Allak. Men jeg begynner med et telt. Det er rødt og romslig og vakkert og utfører oppgaven sin som telt på hundre prosent upåklagelig vis. Hilleberg kan sine saker – det sa internett, og det viser seg å være sant. Som et hjerte ligger Allak der og tar en imot, og under en ligger Grøtfjorden og flotter seg, og alt er eksakt slik det skal være.

Bortsett fra alt som ikke er det.

Allak og Middagsfjellet.

For livet er selvfølgelig fullt av ting som ikke er som de skal. Jobben er for mye eller buksa er for liten og tida er for kort eller ferien er for lang, kontoen er for tom og hodet er for fullt og om natta våkner du av bombenedslag og frosne spurver, fluktruter og døde telefonlinjer. Av og til drømmer du at du flyr, men det er noen andre som sitter i cockpiten og du vet aldri om landingen kommer til å gå bra og utenfor vinduet følger en kullsvart ravn deg med store, avmålte vingeslag, som om den vet noe du aldri kommer til å få vite.

” Jeg tar med alt jeg ikke vet til fjellet. Jeg pakker Allak og kaffe og gassbrenner og bikini og dunpose og Real Turmat, jeg tar med alt som ikke er gjort og alt som ikke er sagt og sekken blir akkurat så tung som den blir når man ikke bestreber seg på å spare på grammene.”

Jeg tar med alt jeg ikke vet til fjellet. Jeg pakker Allak og kaffe og gassbrenner og bikini og dunpose og Real Turmat, jeg tar med alt som ikke er gjort og alt som ikke er sagt og sekken blir akkurat så tung som den blir når man ikke bestreber seg på å spare på grammene. Stoltrekket til liggeunderlaget blir med og lommelerka med whisky blir med og Tove Janssons Den ærlige bedrageren blir med; jeg vil opp i høyden og jeg vil være glad. Jordbær med fløte og pølse med alt. Det tar en evighet å pakke alle tingene, jeg somler og drikker kaffe i sola og tenker på alt jeg hadde bestemt meg for å ikke tenke på, og når jeg endelig sitter i bilen kjenner jeg et ja spre seg i kroppen mens ipoden helt uventet spiller av noen gamle lydopptak fra den tida eksamenslesinga alltid lå som et lokk over helgene og man drakk øl i parken og festet om nettene og levde sorgløst fra skippertak til skippertak. Og en usynlig tråd går gjennom årene og alt forandrer seg og alt er det samme, og over havet glitrer sommeren.

Starten på turen er bratt. Jeg later som det ikke er noe problem å bære sekken oppover. Folk som er på tur ned er blide og hyggelige og spør om jeg skal telte der oppe, om jeg har husket nok vann, om jeg har vært der før. Jeg svarer ja på alt, jeg er takknemlig for at vi kan dele på verden, møtes sånn tilfeldig, være menneske og menneske på en sti i en sommer, snakke om vær og fjerne land og utsikten fra toppen, gå videre, ned eller opp og riktig god tur da. Jeg må stoppe og feste jakken på sekken og oppe på den første haugen ser jeg at veien opp til teltplassen jeg har tenkt meg er minst fire ganger så lang som jeg husket. Og sola skinner uten blygsel og lufta er varm og utsikten er vidunderlig, og så kommer en flokk med reinsdyr oppover stien.

Stien er god å gå på. Strødd over fjellryggen ligger små vannpytter av himmel og oppe ved foten av Middagsfjellet åpenbarer teltplassen seg akkurat slik jeg husket den fra den gangen jeg var her uten telt og uten planer om å bli.

Himmelspeil

Nå skal jeg bli. Teltet er splitter nytt og jeg vet jeg er en dust som ikke har sjekka at alt er på plass i posen, men dagen er snill og kvelden er mild og Allak er like komplett som opplevelsen av fred når man sitter der i lyngen. Kveldssola står midt i mot ute i evigheten der Grøtfjorden blir til horisont, og jeg lurer på hvor man havner om tar en båt og går den rett frem helt til man støter på et annet land. Hva er bakenfor, bortenfor? Lengter vi alltid dit?

Jeg er lat og mekker kjøttsuppe som er frysetørret a long long time ago, jeg ser bittesmå folk komme nedover og oppover fjellet der oppe, hører rester av stemmer og suset fra havet der nede og litt lenger borte i fjellsida det konstante trallalaet fra ei elv som faller ned fra kanten av en stein. Og jeg tenker at jeg ikke lengter noensteder, at dette er her jeg er. At så heldig kan man være. At Grønland, Grønland, Alaska og havet. Og så videre. At alt verden er, det er den, men akkurat her er midten, akkurat nå.

Å gå opp til toppen eller å bare slappe av i leiren, det er spørsmålet. Først gjør jeg lenge det siste, og etter noen timer gjør jeg det første, litt uten å egentlig ha bestemt meg for det. Jeg tenker at jeg bare kan gå et lite stykke og se litt på verden. Drikker smeltevann, ser på blomster jeg ikke vet hva heter og oppdager at jeg er et én-kvinnes skyggeteater mellom kveldssola og deler av loddrett fjellvegg. Stilig. Og himmelen speiler seg og fjellet er taust som fjell og høyden drar meg stadig oppover, som om toppen var en magnet, som om alt vil åpenbare seg bare man kommer høyt nok.

Overalt er det smeltevann, gammel mose, snill sol. Gjørme, stein, stillhet. Det er snart midnatt og alle turgåerne har gått hjem. Nå er det bare meg og fjellet, og Allak ligger langt der nede og er et rødt lite punkt av trygghet, en ørliten flekk av noe hjemlig i landskapet som blir mektigere og mektigere jo høyere jeg kommer. Og det er da jeg husker det: Hvorfor jeg elsker fjellet. Dette er det, dette er det som gjør fjellet magisk og meg selv så rolig: Det finnes ikke noe tvil her oppe. Bare stein, lyng, jord, himmel. Det finnes ingen krav, ingen spørsmål. Og hvis det finnes lyd så er det vind, eller vann, eller den svake, klirrende lyden fra låsen til postkassa som står der helt for seg selv i nattevinden oppe på toppen, lenge etter at alle menneskene har gått ned.

” Og det er da jeg husker det: Hvorfor jeg elsker fjellet. Dette er det, dette er det som gjør fjellet magisk og meg selv så rolig: Det finnes ikke noe tvil her oppe. Bare stein, lyng, jord, himmel. ”

Midnattssola står høyt utenfor Vengsøya og Musvær i nord.
Toppen er en drøm, et godt sted å være våken mitt på natta, den akkurat slik man ønsker seg en drøm og antakelig er det slik at alt er mulig.

Men på veien ned oppdager jeg at jeg fremdeles ikke er noe annet enn et menneske, at jeg har et hode fullt av tanker, at det er vanskelig å slippe unna seg selv og alt man kan finne på å bekymre seg for. Her er jo bare meg og Middagsfjellet. Ingen å prate om siste episode av A Handmaid’s Tale med, ingen som kan distrahere meg med monologer om ferieturer og kattevideoer og problemer som ikke er mine egne. Det er lettere å gå nedover, men det er likevel som om alt er tyngre, jeg tenker for mye og glemmer for lite, noe vemodig tar over enda sola står der ute i nord og følger meg nedover, enda alt er magisk og forgyllet, enda Allak ligger og venter, enda smeltevannet, enda fullkommenheten, enda alt som glitrer og er for vakkert til å rommes av et språk. Hva skal jeg gjøre med alt jeg ikke forstår, alt jeg ikke vet, alt jeg sannsynligvis aldri får vite?

Midnattssola over Vengsøy og Musvær.

God tur da!

Jeg tenker og jeg ser utover Grøtfjorden og jeg sover i teltet og når jeg våkner er verden full av tåke. Jeg lager kaffe og drikker kaffen med teltveggen åpen og ser tåka bølge inn over teltplassen og trekke seg tilbake, om igjen og om igjen, som om den vil innynde seg hos storhavsdønningene eller ikke kan bestemme seg for om den skal stikke eller bli. Når den endelig stikker lager jeg frokost og tar underlaget med stoltrekk på ut av teltet og så sitter jeg der i sola som nå står rett i sør, og jeg skal ingenting. Jeg spør fjellet hva jeg skal gjøre med alt jeg ikke har svar på og fjellet ligger der og er fjell. Vet noe jeg ikke vet, noe om hvordan man ikke trenger å spørre, noe om hvordan spørsmål er uten betydning og uten vekt, som en krattskog langt unna der noen har gått seg vill.

Fjellet spør ikke, fjellet går seg ikke vill, fjellet baler ikke med forstand og forvirring og den desperate søken etter mening, fjellet bare ligger der og er fjell og stein og mose og smeltevann og råtten snø fra i fjor; på toppen blåser det og svaret ligger strødd utover i alle himmelretninger: øyer, hav, sandstrender, fjelltopper, fred, en uendelighet av godhet rammet inn av klodens krumming.

Men jeg er ikke et fjell, sier jeg. Det er lett for deg som er fjell å ikke behøve spørre. Det er lett for deg som ikke er menneske å ikke måtte bale med menneskelige tanker. Middagsfjellet sier ingenting.
Og på et eller annet vis som jeg ikke fullt ut forstår er det akkurat det jeg trenger å høre.
Og resten av dagen leser jeg Tove Jansson og ser på de små menneskene oppe i skaret som går opp eller ned og ønsker hverandre god tur mens sola fortsetter på sin sirkelferd rundt dette nåværende sentrum av verden og det er tusen ting jeg aldri kommer til å vite.

Hvor lenge varer dager som denne? Til kanten av livet? Så lenge du vil? Kanskje enda lenger enn hukommelsen. Kan dager være som klær? Jeg henger denne i skapet og tar den på meg en sur mandag i november.

Følg bloggen

2,740 Comments

 1. buy cialis online with a prescription

  Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody having the same RSS issues?

  Anybody who knows the solution will you kindly respond?

  Thanks!!

  Reply
 2. online pharmacy

  I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this
  info for my mission.

  Reply
 3. Jamesvakly

  canadian online drugstore ed for men prescription drugs online without doctor

  Reply
 4. GregoryPep

  over the counter erectile dysfunction pills natural ed medications treatment of ed

  Reply
 5. GregoryPep

  finasteride and propecia merck propecia is propecia a prescription drug

  Reply
 6. DouglasGam

  tadalafil tablets 20 mg india cialis 20 mg price where to buy liquid cialis

  Reply
 7. Raymondjuile

  where can i buy viagra over the counter sildenafil 20 mg buying viagra online

  Reply
 8. Raymondjuile

  viagra without a doctor prescription usa sildenafil 100 mg best over the counter viagra

  Reply
 9. Robertbam

  how does cialis work hvtsgeahdmerveBtjowenoj cialis buy cialis with prescription australia

  Reply
 10. NetflixlfeD

  Watch the latest movies and bollywood movies online https://t.me/Netflix_Watch_Netflix – Watch the latest movies and bollywood movies online Watch the latest movies and bollywood movies online. Watch TV Shows Online.

  Reply
 11. Michaelfuppy

  viagra shop online doctor prescription for viagra

  Reply
 12. Michaelfuppy

  sildenafil viagra cost per pill

  Reply
 13. Jefferymon

  erectile dysfunction medications cures for ed

  Reply
 14. Isiahdiday

  cipro online no prescription in the usa cipro for sale

  Reply
 15. Isiahdiday

  gnc ed pills ed drugs

  Reply
 16. DarrellTut

  generic clomid for sale clomid coupon

  Reply
 17. cost quetiapine

  olumiant nebenwirkungen olumiant 4 mg tablets baricitinib versus placebo or adalimumab in rheumatoid arthritis appendix “baricitinib in patients with refractory rheumatoid arthritis

  Reply
 18. buy baclofen pill

  is olumiant a biologic baricitinib india baricitinib phase 3 trials rheumatoid arthritis baricitinib vs tofacitinib time to onset of effect

  Reply
 19. DarrellTut

  real viagra without a doctor prescription usa hims ed pills

  Reply
 20. Danielsog

  clomid clomid 100mg for sale

  Reply
 21. BrandonSleby

  stromectol 3 mg tablets price stromectol

  Reply
 22. JamesNIT

  ed natural remedies drugs prices

  Reply
 23. Freddynus

  Вывихнуть киноленты в HD интернет
  Чем себя занять после бедственных трудовых будней? Обыденная век призывает массу разновидностей, жанр реально произвольный лицо получай нашей планете уважает просматривать любимые фильма. Автор сотворили удачный и неповторимый в домашнем роде циркорама про просмотра видеороликам в уютных с целью тебя обстановках. Тебе предпочтительно никогда в жизни далеко не пристанет приискивать какую-то вакантную минуту, для того чтобы разыскать настающие кинематографы, появиться в нужный момент взять в кассе иначе закрепить после царство безграничных возможностей билеты сверху боготворимые участка. Безвыездно такой осталось паровозиком немалых возможностей вывихнуть кинотеатр интернет в неплохом HD свойстве нате нашем веб-сайте. Милый (желанный ресурса, рекомендуем тебе начистоту разом удариться в бесконечно смотрится с интересом мир – новшества кинопроката доступны всем пользователям круглых суток!

  Сериалы он-лайн
  Что-нибудь ведь дотрагивается предлагаемого перечня кинокартина и сериалов, какие ты можешь тут. ant. там вывихнуть в HD свойстве, то возлюбленный завсегда раздается и расширяется картинами известнейших бестселлеров Голливуда и, натурально да, России. Короче (говоря), всякий почитатель доброкачественного именитого кинематографа непременно разыщет возьми нашем веб-сайте ведь, что-нибудь ему привезет полк удовольствия с просмотра интернет в свойских обстоятельствах! Приглашай дружков, и ты чудно надуешь полоса с с недалёкими и родными людьми – отечественный возможность будет распрекрасным аккомпанементом в (видах твоего отпущенного и веселого отдыха!

  Кинокартины и сериалы получи и распишись iPhone, iPad и Android он-лайн
  К счастью наших клиентом, отечественный кино приглашает относиться любимые фильмы и сериалы сверху мобильных аппаратах – понятно с личного телефона либо планшета около управлением iPhone, iPad тож Android, сыскиваясь в все равно кто точке общества! И ясно пока пишущий эти строки готовы представить тебе пустить в ход старый и малый машистыми способностями сайта и перепрыгнуть к сеансу интернет просмотра добрейших картин в хорошем пользу кого лампочка в HD свойстве. Вожделеем тебе унаследовать рой удовольствий через самого глобального и славного облика умения!

  Сериалы онлайн https://y-xaxa.com/ – Показать больше!

  Reply
 24. Jessicaacuff

  As Real As You Want it To be. Fill out this short survey and we’ll give you a chance to win an iPhone 13 Pro. Visit http://bonusplus.click

  Reply
 25. Antoniohal

  Auction.ru обладает нынешний уютный проектирование что-что также все сверх исключения требование начиная с. ant. до мишенью результативной энергия, равно как личным лавочникам, эдаким манером что-что также ярыга интернет-торговым фокусам вместе с механической загрузкой продуктов на веб-сайт. При нас работает обслуживание «Auction шерстепоставка, плата в течение веб-сайте а также гарантийное обеспечение возврата денежных средств», беспрерывная экономотдел подмоги пользователей, что-что кроме этого что собак нерезанных практических настроек из мишенью торговель что-что тоже покупок.
  Подробне о Маркетплейс спецтехники – https://prom.auction.ru/

  Reply
 26. aralen 500

  generic ivermectin cost of stromectol how long does ivermectin toxicity last how long does ivermectin take to start working

  Reply
 27. Williamcoefe

  SOME DETAILS ON PREMIUM ACCOUNT: http://www.0dayvinyls.org/premium.php
  * Reseller payment method: Bitcoin, Neteller, Skrill, Webmoney, Perfect Money
  * Server’s capacity: 230 TB for MP3, FLAC, Music Clips.
  * Support: FTP, FTPS (File Transfer Protocol Secure), SFTP and HTTP, HTTPS.
  * Overal server’s speed: 1GB/s.
  * Easy to use: Most of genres are sorted by days.

  Best regards, Scene Releases Team.

  Reply
 28. Terinito

  Хорошего дня.
  Посоветуйте хорошую онлайн-типографию для печати флаеров
  Могу посоветовать хорошую типографию, качество, цена и скорость у них отличное,
  но они находятся в Красноярске, а мне нужно в Новосибирске.
  Здесь печать и изготовление книг https://4uprint.ru/products/knigi

  Reply
 29. Terrybluff

  Cannabidiol has also become vastly popular among medical marijuana patients that are bothered by the psychoactive effects of marijuana or do not wish to inhale smoke. Feminized cannabis seeds effectively guarantee that each germinated seed becomes a female because they are specifically bred to eliminate male chromosomes. Its largest venture round, some 5 million led by General Catalyst, was announced in October 2015. lazy train seeds

  Reply
 30. JamesHelty

  cheap ed medication ed clinics

  Reply
 31. window Boston Caw

  AspectMontage Inc – Boston , MA aspectmontage.com a specialized service and positioning Window attendance respecting the repair of windows and doors in the glory of Massachusetts. 1 year swearing-in warranty. Usefulness maintenance. Par‘nesis on choosing doors and windows pro your home. We value time. Аск a suspicion on a under discussion at aspectmontage.com – get an response in 30 minutes, spread within a day and install in 1 day. Position and ignore!

  Reply
 32. MavisMiMa

  free for online chatting with singles
  dating usa
  top online meeting sites

  Reply
 33. XRumerTest

  Бустеры War Thunder магазин: купить бустеры War Thander в профильном магазине Warthunder.uno Самые низкие цены в России Гарантия безопасной покупки Онлайн техническая поддержка
  Бустеры War Thunder магазин: купить бустеры War Thander в профильном магазине Warthunder.uno Самые низкие цены в России Гарантия безопасной покупки Онлайн техническая поддержка

  Reply
 34. slerhaw

  buy nolvadex Svoronos N, Perales-Puchalt A, Allegrezza MJ, Rutkowski MR, Payne KK, Tesone AJ, Nguyen JM, Curiel TJ, Cadungog MG, Singhal S, Eruslanov EB, Zhang P, Tchou J, Zhang R, Conejo-Garcia JR.

  Reply
 35. JasonscEsk

  non prescription ed pills mens ed pills

  Reply
 36. Boston Building Lat

  Boston Building contractors Boston Construction is a pattern and found contracting stable specializing in both residential and commercial construction. Our approach is undecorated, support our clients with a distinction product through our passion for carpentry, sketch out and construction. Boston Edifice is managed next to the husband/wife yoke of Cindy and Mikey Campobasso. Cindy provides period to age operational help as good as design ideas while Mikey handles the manipulation of commercial/residential projects and often times installation of usage woodworking.

  Reply
 37. ThomasDox

  Breaking news, sport, TV, radio and a whole lot more. The Top World News Today informs, educates and entertains – wherever you are, whatever your age

  Reply
 38. Davidham

  Breaking news, sport, TV, radio and a whole lot more. The Top World News Today informs, educates and entertains – wherever you are, whatever your age

  Reply
 39. theballettheatre

  Ребята подскажите как лучше поерыть кровлю на пристройке.
  Верней даже из чего её лучше сделать. Нюанс есть один – кровля должна быть плоская. Такая у меня уж пристройка сделана.
  Сейчас смотрел про мембранные кровли http://collect-computer.ru/uploads/pages/membrannaya_krovlya___tehnologiya_montazgha.html – тут, вроде как выглядит хорошо и по долговечнойсти нормально, и по цене выгодно.
  Сталкивался ли кто-то из вас с такими крышами? Какие там скрытыекамни, прошу прояснить для нуба.

  Reply
 40. Shantefluct

  Что вы ищете в наушниках ? Хотя существует множество моделей, планируемое использование должно помочь вам сузить круг выбора.

  Качество звука, конечно, важно для всех; но для одних обязательным условием является наличие больших басов, в то время как другие предпочитают открытое, полнодиапазонное воспроизведение с акцентом на общую точность. Другие факторы включают изоляцию, комфорт, вес, портативность и посадку, которые мы обсудим ниже.

  Вам нужны наушники или вкладыши, чтобы подключить их к портативному плееру для повседневного прослушивания? Или вы ищете достойные студийные референсные наушники для мониторинга записей? Следующее обсуждение различных типов
  портативный Hi-Fi и вкладышей и их применения даст вам базовые знания, необходимые для выбора подходящей модели.

  Reply
 41. n-church Wroclaw plesy

  Церковь Еленя Гура n-church.com
  По мнению реформаторов’ новоиспеченная ситуация гарантировала свободу. НА так время яко католики были обязаны стремиться свершить достаточно добрых дел, чтоб угодить Богу, реформаторы обучали, что верующие в течение церкви стают фасад Создателем чистяком независимыми от данной функция и еще через подчиняющей гордыни, тот или иной была сопровождаемой понятием о том, что верящие долетели или, по последней критерию, сильно много содействовали своему собственному спасению.

  Reply
 42. WillieMek

  На рынке еще есть масса возможностей заработать, которыми я сам воспользовался. Я заработал свои первые тысячи на разнообразных платформах, в основном ETF (акции, облигации и т. д., биткойн и золото). Я также работаю над инвестиционным планом, поэтому считаю этот проект не менее интересным.
  Ethereum ETH to Visa/MasterCard USD USD exchange – Bestexchanger.pro

  Reply
 43. ExpipSy

  We found that some ion channels in microglia contribute to their neurotoxic capacity, and identified roles of three K channel types K v 1 lasix kidney function After AC followed by docetaxel and tamoxifen, LH RH analogue was started

  Reply
 44. RichardEncuh

  amoxil generic amoxicillin 800 mg price

  Reply
 45. gusty

  Do you want and know how to make good money and have a good time? Then we have been looking for you! A fast-growing business with us is guaranteed for you!!!! Join the Deepnfast International Network! Maximum Profit is at the shot time!
  https://deepnfast.com/invite/XSTU1aju

  Reply
 46. RichardEncuh

  zithromax average cost of generic zithromax

  Reply
 47. BrianDrodo

  buy ciprofloxacin over the counter cipro pharmacy

  Reply
 48. n-church Wroclaw Maync

  Христианская церковь в Польше n-church.com
  Слово пятидесятник – это этноним Церквей и христианских богомольных, что акцентируют внимание эмпирия через некоторое время спасения, известный яко “крещение в Непорочном Воздухе”. Это духовное крещение подтверждается получением “харизмы”, или необычных дарований, которые награждаются Непорочным Духом, особенно фразы сверху языках, теомантия равным образом исцеление. Пятидесятники утверждают, яко трагические душевные дары Пятидесятницы первоначального времени, очерченные в Деяниях 2, изливаются сверху хрися да сегодня.

  Reply
 49. order viagra cheap

  acquisto viagra online forum northwest pharmacy generic viagra
  order viagra cheap safe online
  pharmacy to buy viagra where can you buy viagra

  Reply
 50. hoicymn

  Among 10 patients developing heart failure after anthracyclines, treatment with enalapril or ramipril improved symptoms to New York Heart Association functional class I in 7 patients and class II in 3 patients cheap cialis We found the evidence from the BCPT sufficiently convincing to conclude that tamoxifen confers substantial benefit

  Reply
 51. Telowhese

  Eight patients with advanced metastatic malignant melanoma were treated with tamoxifen at a dose of 10 mg orally twice a day for a minimum of 4 weeks buy cheap cialis discount online

  Reply
 52. AlvinPlats

  what is the best ed pill drugs for ed

  Reply
 53. Traviserara

  which is best online dating site freedating

  Reply